Croeso - Isten hozta!

SNOWDONCAFE Cafe SmallerA Pen-y-Ceunant Isaf egy egyszerű, meleg és barátságos kávézó a Snowdon alsó lankáin az erre sétálók, túrázók számára a Llanberis Path-on, körülbelül száz méterre a Royal Victoria Hoteltől.

Itt mindig barátságos fogadtatásban részesül, és még érdekes, hasonlóan gondolkodó emberekkel is találkozhat. Teát, kávét, forralt bort, forró csokit és helyi söröket kínálunk. Ételkínálatunk korlátozott, de bátran elfogyaszthatja nálunk saját harapnivalóit kávéja vagy teája mellé. Megjegyzés: mi NEM a Snowdon csúcsán lévő kávézó és látogatóközpont vagyunk. (Kávézó és látogatóközpont)

A kávézó - Menü - Szállás - Rólunk írtákSnowdon
   

Snowdon ViewSnowdon – walesiül Yr Wyddfa – 1085 méteres tengerszint feletti magasságával Wales legmagasabb pontja. Úgy tartják, hogy ez Nagy-Britannia legnyüzsgőbb hegye – és ha már járt csúcsszezonban a Penceunant Isafban, akkor tudja, hogy ez így van. De még így is bőven akad egy-egy békés sarok, különösen szezonon kívül. Látogasson el a Mountain Safe Partnership (Hegyi Biztonsági Partnerség) oldalára az aktuális túraviszonyokért. Tovább…


 
A fő ösvények
  

Túraösvények Llanberis-től az óramutató járásának megfelelően:

A Llanberis Path - Ez a leghosszabb ösvény, de ezt tartják a legkönnyebbnek is, mivel legnagyobb részén egyáltalán nem meredek.


A Pyg Track -
A Pyg Track útvonal a Pen-y-Pass parkolónál kezdődik, és a Bwlch y Moch-on (Pig’s Pass, Disznó-hágó) át a Crib Goch keleti oldalán húzódik.

A Miners’ Track (Bányászok csapása) - Ez is a Pen-y-Pass parkolónál kezdődik, és ez a legnépszerűbb útvonal a Snowdon csúcsára.

A Watkin Path - Ezt tartják a legnehezebbnek a csúcsra tartó útvonalak közül.

A Rhyd Ddu Path - Ezt néha Beddgelert ösvénynek is hívják. Rhyd Ddu faluból indul.

A Snowdon Ranger Path - A Snowdon Ranger Path a A4085 nevű ifjúsági hosteltől indul az llyn Cwellyn mellett, a Snowdon Ranger vasútállomás közelében.

Snowdon vonattal - Az 1894-ben épült Snowdon Hegyi Vasút nemcsak egy eszköz a csúcsra jutásra – az maga is saját jogán turistalátványosság.

A csúcson - A Snowdon tetején először 1838-ban emeltek épületet. A ‘30-as évek közepén új állomás és kávézó épült a csúcson a Portmeirion nevű itáliai stílusú falut is megálmodó Sir Clough Williams-Ellis tervei alapján. Azt az épületet 2006-ban cserélték le a palaborítású Hafod Eryri épületre, amely ma is látható a csúcson.

(Kérem figyeljen arra, hogy a Snowdon tetején lévő létesítmények NEM üzemelnek egész évben. A Halfway House-nál lévő kis kávézó a szezon során van nyitva, illetve néhány hétvégén azon kívül is. A Penceunant Isaf Teaház az év 365 napján nyitva van.)


   
Időjárás
   

Az időjárás hónapról hónapra, napról napra, óráról órára és percről percre változik a Snowdonon. Ha fel szeretne sétálni a csúcsra, legjobb, ha ezen a weboldalon megnézi a meteorológiai szolgálat pontos előrejelzését, amit a Penceunant Kávézó hirdetőtábláján is megtalál, a nemzeti park és a Hegyi Időjárási Információs Szolgálat jóvoltából.

Különösen azt tartsa észben, hogy a csúcson jelentősen hidegebb lehet, mint a faluban, és a lehető legrosszabb esetre kell felkészülnie. Ne merészkedjen a hegyre rossz időjárási viszonyok között, hacsak Ön nem egy tapasztalt túrázó vagy hegymászó, de még akkor is jól gondolja meg.


 
Hegyi biztonság   
      
Snowdonia hegyei tökéletesek a sétához és túrázáshoz, de fontos, hogy indulás előtt megfelelően felkészüljön. 

Mindig ellenőrizze az időjárás-előrejelzést – nagyon figyeljen oda, hogy a hegycsúcsokon az időjárás nagyon gyorsan változik.

Akár egyedül, akár csoportban sétál a hegyre, mindig legyen Önnél alapvető felszerelés – ezeket könnyen beszerezheti a hegy körüli boltokban.

A legtöbb ösvény nehezen járható és meredek, így egy jó pár bakancs elengedhetetlen – papucs vagy könnyű cipő szóba sem jöhet.

Érdemes térképet és iránytűt, vízálló kabátot és nadrágot, valamint meleg ruhát és élelmet, vizet magunkkal vinni.

Több vékony réteg ruha jobb, mint egy vastag réteg. Hosszabb túrákhoz szüksége lehet forró italra, sípra, zseblámpára tartalék elemmel és égővel, meleg sapkára és kesztyűre (különösen télen), kalapra, naptejre és napszemüvegre.

Sokan botlanak meg az egyenetlen talajon – és ebből sokat talál a Snowdonon, még a könnyebb ösvényeken is – így jó ötlet egy kis elsősegély-készletet magunkkal vinni.

Bizonyosodjon meg arról, hogy ismeri az utat – nemcsak felfelé, hanem lefelé is. Ha másik úton jön le a hegyről, előre nézze meg, hogyan juthat vissza az autójához vagy szállásához. A hegy körül rendszeres buszjáratok működnek, de még azok sem járnak éjjel.

Ha lehet, mondja el egy barátjának útitervét, és tudassa vele, ha visszaérkezett.

A hegy egyes részein nincs térerő – így lehet, hogy GPS-e sem fog mindig működni!

Végül pedig, ne felejtse otthon fényképezőgépét!Közlekedés
     

Busszal

Jó helyi buszjáratok állnak rendelkezésre Llanberis-ből Caernarfonba, Bangorba, és Capel Curigen át Betws-y-Coedba. Egy külön serpa busz is üzemel a Snowdon körül, minden fő túraösvény kezdőpontjánál megáll.

Vonattal

Rendszeres vonatjáratok közlekednek Londonból, Közép- és Északnyugat-Angliából az észak-walesi partok mentén Bangorba és onnan Angleseybe, majd Holyheadbe, ahol komppal Írországba folytatható az út.

A Snowdon Hegyi Vasúton kívül, ami a Snowdon tetejére visz fel, egy kisebb vasút, a Llyn Padarn Llanberis tóparti vasút fut a llanberis-i Victoria Hotel közeléből a palamúzeumhoz, majd onnan Llyn Padam környékére. A Welesi Magasföldi Vasút Caernarfonból indul Beddgelert felé – és közben néhány ösvénynél is megáll a Snowdon nyugati oldalán –, majd le Porthmadogba, ahol átszállhat a Ffestiniog Vasútra, amelynek végállomása Blaenau Ffestiniog. Egy kis tervezéssel mesés körutat tehet Caernarfonból: Porthmadogon át fel Blaenau Ffestiniogba, majd a fővonalon Llandudno Junction elágazásig, ahonnan busszal térhet vissza Caernarfonba.


   

GPS: -53.111334,  -4.124337 (+53° 6' 40.80", -4° 7' 27.61")
Cod post ar gyfer llywio lloeren/Post Code for SatNav – LL55 4UW


Penceunant Isaf, Snowdon Path, Llanberis, LL55 4UW - 01286 872 606 - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Pen Ceunant Isaf, Llwybr yr Wyddfa, Llanberis, Gwynedd, LL55 4UW. Ffôn: 01286 872606