BANNER Train
    
Croeso - Welkom

Penceunant Isaf is een warm, klein maar gezellig cafe, voor wandelaars, gelegen aan de lage glooiing van Snowdon, ongeveer een honderd meter van het Royal Victoria Hotel, langs het Llanberis Pad.

Hier zal je altijd hartelijk verwelkomd worden, en vind je beslist gelijkgezinde mensen. Wij bieden thee, koffie, gearomatiseerde wijn en warme chocolademelk, en een aanbod aan lokale bieren. Je kan hier ook een klein aanbod aan gerechten vinden, zoals de traditionele Bara Brith en Welsh Cakes, maar je mag ook gerust je eigen snacks meebrengen, die je dan hier samen met onze thee/koffie geniet. Opgepast – wij zijn NIET het cafe en bezoekerscentrum aan de top van Snowdon. Lees hier meer

Uw veiligheid op berg

De Bergen van Snowdonia zijn een prachtige plek om te wandelen, maar het is belangrijk om volledig voorbereid aan je uitstap te beginnen. Controleer altijd eerst de weersvoorspelling … wees gewaarschuwd: het weer aan de top kan niet alleen zeer snel veranderen, het kan ook volledig verschillen van dat op lagere niveaus, of op zeehoogte.

Kijk het berichtenbord aan Penceunant na. Ook hier vind je een gedetailleerde weersvoorspelling. Of je nu alleen, of in groep wandelt, je moet steeds een basisuitrusting op zak hebben. Dit alles vind je makkelijk te koop in de gespecialiseerde winkels rondom de bergen. Vele paden zijn oneffen en steil, dus een stevig paar laarzen is essentieel , en zeker geen sandalen of ander licht schoeisel.

Overweeg tevens een kaart en een compas mee te nemen, samen met een waterdichte jas en -overtrekbroek, warme kleren (verschillende dunne lagen zijn beter dan een dikke), een lunchpakket, water. Voor langere afstanden, breng je best ook warme drank, een fluitje, een zaklantaarn met reserve batterijen en reserve lampje, een wollen muts en handschoenen, zeker in de winter, hoed, zonnecreme en een zonnebril.

Vele struikelen op het oneffen terrein – en daarvan is er genoeg op Snowdon, zelfs op de iets mildere paden – dus is een klein EHBO kistje geen slecht idee. Zorg ervoor dat je je route kent, niet alleen op de weg naar boven, maar ook weer terug naar beneden. Als je via een andere route naar beneden gaat, zorg er dan ook voor, dat je weet, hoe je weer terug tot aan je auto of tot aan je hotel geraakt.

Er is een geregelde busdienst, rondom de berg, maar de bussen rijden 's avonds en 's nachts niet.

Lees meer. Probeer altijd een vriend van je plannen op de hoogte te brengen, en breng hem na je terugkomst op de hoogte. Op sommige plekken van de berg is er geen mobiel signaal, waardoor je GPS misschien ook niet correct zal werken.

En, natuurlijk, vergeet je fototoestel niet!
    
Snowdon – wat je moet weten
Snowdon is de hoogste berg in Wales, op 1085 meter hoogte, boven de zeespiegel. Zijn Welshe naam is Yr Wyddfa. Men zegt dat het de drukstbezochte berg in Groot-Brittannie is – en als je ooit Penceunant Isaf in het hoogseizoen bezocht hebt, dan weet je dat die bewering waar is. Niettemin kan je er nog steeds genoeg rustige plekjes ontdekken, vooral dan buiten het seizoen.

Het hele jaar door vind je er wandelaars en bergbeklimmers, maar de berg is ook zeer geliefd bij liefdadigheidsinstellingen, die bijv. de Three peaks Challenge organiseren, bij hardlopers en mensen, die een bergtraingscursus volgen. Sir Edmond Hillary was een van de vele bergbeklimmers die eerst op Snowdon oefenden, om daarna de Mount Everest te veroveren.

De stenen die je om je heen ziet, zijn afkomstig uit de vulkanen uit het Ordovicium, hoewel ze door de jaren heen door gletsjers omgevormd werden.

Snowdon ligt aan de noordelijke zijde van het Snowdonia National Park, dat in 1951 opgericht werd. Het herbergt een waaier aan zeldzame planten, zoals bijv. De Snowdonia Lelie, die je ook in de Alpen en in Noordamerika kan terugvinden. Deze bloem werd door Edward Lhuyd ontdekt.

Snowdon vormt ook een belangrijk onderdeel van de bergbeklimmer geschiedenis in het VK. Clogwyn Du’r Arddu (Cloggy) was de plaats waar de eerste bergbeklimming in 1798 opgetekend werd.  Peter Williams and William Bingley zochten toen zeldzame planten. Algemeen wordt gezegd dat voor rotsklimmen dit de beste rotsen is Groot-Brittanie zijn.

Andere spectaculaire rotsen zijn o.a.  Y Lliwedd – die door Edmund Hillary tijdens zijn voorbereidingen voor zijn expeditie in 1953 gebruikt werd.

Naast de rotsen zijn er meren, die evenzeer spectaculair zijn.  Llyn Llydaw is een van Snowdons diepste meren, op 58 meter. Ietsje hoger op ligt  Glaslyn. Volgens mythes en legendes zou dit meer zelfs bodemloos zijn. en Llyn Ffynnon-y-Gwas, dichtbij het Snowdon Ranger Pad, dat tot een reservoir werd uitvergroot. Andere, kleinere meren omvatten Llyn Du’r Arddu dat juist onder Cloggy ligt, en Llyn Teyrn dichtbij Pen-y-Pass.

De top kan je via goed aangestampte paden bereiken. Welke je ook kiest, zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, je de juiste kleding draagt. Als je de paden niet goed kent, is het makkelijk om via het verkeerde pad weer naar beneden te komen. Tijdens de zomer is dat niet zo erg, omdat er rond de berg een sherpa busdienst is, om je terug tot aan je startpunt te brengen.
   

GPS: -53.111334,  -4.124337 (+53° 6' 40.80", -4° 7' 27.61")
Cod post ar gyfer llywio lloeren/Post Code for SatNav – LL55 4UW


Penceunant Isaf, Snowdon Path, Llanberis, LL55 4UW - 01286 872 606 - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Pen Ceunant Isaf, Llwybr yr Wyddfa, Llanberis, Gwynedd, LL55 4UW. Ffôn: 01286 872606